Om rat terrier

Rasbeskrivning

Rasen är liten till medelstor och har kort päls. Den skall vara en robust och kompakt hund som skall ge intryck av elegans och spänst och utstråla fart, styrka och balans.  Rasen skall vara välbalanserad med harmoniska linjer och hårda muskler under stram hud. Den får inte vara lätt eller ha fin benstomme, inte heller vara dvärghundsaktig och aldrig klumpig eller grov. På utställning ska rasen visas i god och hård fysisk kondition.

Rat terrier skall endast vara något längre än den är hög vilket innebär att den ger ett närmast kvadratiskt intryck . Den är en liten till medelstor hund och delas in i två storleksvarianter. Miniatyr  25,5–33 cm  och Standard 33–46 cm. 

Tillåtna färger med eller utan tanteckning inkluderar övervägande svart eller leverbrunt, rött, aprikost, blått, fawn, rödgult, citronfärgat eller vitt. Intensiva, mörka färgnyanser med tydligt markerade och klart avgränsade fläckar föredras.  Mängden vitt på kroppen bör vara mellan 10 % och 90 %.

Rat terrier skall vara intensivt uppmärksam, tillgiven, full av energi, ändå lättlärd och lydig. Den är ingen slagskämpe och kommer i allmänhet bra överens med andra hundar, men kan vara reserverad mot främlingar. Foglighet är inget fel. 

Rat terrier var ursprungligen framtagen som gårdshund samt för att hålla efter råttor och många har stark jaktlust. Den är vanligen mycket livlig, alert och outtröttlig och kräver en ägare som aktiverar den i någon form av hundsport - eller varför inte viltspår eller annan jaktaktivitet.  

Rat terriern är en smart, lättlärd och aktiv ras som kräver såväl några timmars motion som mental stimulans - varje dag. Den är social och vill vara nära sin familj. Tidig social träning är viktigt. Rätt socialiserad, tränad och aktiverad kan den bli en mångsidig och tillgiven sällskapshund.