Samverkansgruppen har förmånen att ha fått tillstånd att återge en kort version av delar ur ett utbildningsmaterial för hundfrisörer. Författare är Mia Övernäs som tidigare drivit ett utbildningscenter i Sverige men nu är bosatt på Irland och bl a arbetar internationellt med undervisning. Materialet är skyddat enl. lag om upphovsrätt och får inte kopieras eller användas utan tillstånd av Mia.

Hudvård

HÅR & HÅRSÄCKAR
Nakna AHT har hårsäckar inkl talgkörtlar precis som pälsade hundar. Då nakna hundar inte har någon päls som "tar hand om" talgsekretet kan det ha en tendens att torka in och lägga sig som ett lager på huden.

HUD
Hundens överhud är avsevärt tunnare  (men segare) än människans och till skillnad från människan som i huvudsak tar in allergener via inandning eller mat så absorberar hunden i huvudsak allergener via huden.
Söker man likheter med människan så liknar hunden mest små barn som har tunnare hud än vuxna.

Skillnaderna i omsättningsintervall, hudens uppbyggnad och sättet att ta in allergener gör att hundar är mer utsatta för hudproblem jämfört med människan – och nakna hundar mer än pälsade hundar då de inte har någon päls som skyddar mot allergener samt uttorkning av huden.

  •  Håll hela hunden ren
  •  Håll huden fuktig. mjuk och smidig
  • Skydda hunden från väder och vind
  • Tvätta kläder & liggunderlag regelbundet


SVETTKÖRTLAR
Hunden (liksom människan) svettas genom två olika typer av svettkörtlar -eccrina och apocrina.

Eccrina körtlar finns bara på nosen och framtassarnas trampdynor (på människan finns dom över hela kroppen). De producerar svett bestående av vatten och salter vid värme. Människor blir avsvalkade av denna typ av svett men hos hundar ger den endast en lokal avkylning av huden.

De apokrina körtlarna återfinns hos människan i armhålan men hos hunden djupt nere i huden i hela kroppen. De utsöndrar ett sekret via talgkörteln och hårsäcken och kan lämna huden fuktig, något man sällan lägger märke till på pälsade hundar - på nakna hundar kan det misstolkas som "svett" men detta sekret har inte heller någon avsvalkande effekt.
Sekret från de apokrina körtlarna kan torka in på huden och bidra till ansamling av smuts, allergen, svamp och bakterier.

  • Nakna hundar är lika känsliga för varmt väder, varma bilar etc som pälsade hundar! 
  •  Täta bad med uttorkande produkter eller produkter med hudirriterande ämnen kan försvaga hudbarriären vilket bäddar för allergier och dermatit. 
  • Tvätta kläder och liggunderlag minst varannan vecka i lägst 60 grader. Välj parfymfria tvättmedel och skölj en extra gång! Undvik sköljmedel helt och hållet!
  • Eteriska oljor, färgämnen, parfym samt örtextrakt kan orsaka allergier – välj bort produkter med sådana ämnen!! 


FETTSYROR
Tillskott av omega 3  är bra för alla hundar (med undantag av de som äter mycket av fet fisk) men för de med hudproblem är det extra värdefullt. ex.  Dr Baddakys fiskolja som rekommenderas av veterinärer.

RENGÖRANDE & VÅRDANDE PRODUKTER
Rengörande produkters egenskaper avgörs av de rengörande råvarorna samt PH-värdet.

RÅVAROR
Sulfater kan vara uttorkande och irriterande för huden samt bidra till hudinflammationer! Sodium Lauryl Sulfate bör undvikas helt!

Cocoamider är milda mot huden men rengör lika bra som sulfater.

PH-VÄRDE
Produkter med PH högre än 7 så som fast tvål och såpa är basiska, starkt fettlösande och uttorkande - bör undvikas helt och hållet.

För väldigt fet smuts finns ett bättre alternativ åtminstone för de nakna: Fett löser fett –på mycket fet smuts kan man använda fet olja som rapsolja, olivolja eller kokosolja och därefter bada med ett vanligt shampoo. 

De flesta rengörande produkterna för hund  har ett Ph på 5 - 6,5 och rengör bra men kan vara lätt uttorkande. 

Produkter med lågt Ph 3,5- 4 är mycket milda för huden och snarare vårdande än uttorkande. Passar för nakna hundar som badas oftare t ex Lactacyd duschcreme. 

Lågt PH-värde är inte lämpligt för pälsade hundar då pälsen påverkas negativt.

Kom ihåg - parfymfritt, inga eteriska oljor, inga örtextrakt, inga färgämnen!

Återfukta alltid hud & päls efter bad!! En hudlotion till de nakna och balsam/conditioner till de pälsade!!

Vid hudproblem ska veterinär alltid tillfrågas om lämplig behandling och veterinärens råd bör följas.

HUDVÅRD
Vårdande produkter för huden som lotion, hudkräm, hudolja etc återställer fuktbalans, förhindrar uttorkning och bildar en barriär mot skadliga ämnen. Välj  gärna produkter som rekommenderats av astma- och allergiförbundet.

Vintertid bör man dagligen, och på alla hundar, använda mjukgörande och skyddande produkter på nakna eller glespälsade områden som utsätts för snö och kyla.
 
SOLSKYDD
Ljus hud är känsligare än välpigmenterad hud! Var särskilt försiktig med vita hudpartier!

Undvik att vistas i direkt solljus när solen står högt på himlen. Skydda i första hand med tunna täckande kläder och försök att vara i skuggan. Välj oparfymerade produkter för små barn!!

Solskyddsprodukter kan irritera huden och vara allergiframkallande - Använd dessa så kort tid som möjligt. Skölj av hunden så snart de inte används längre.

Alla hundar är känsliga för stark värme - Även pälsade kan behöva skyddas från stark sol.