Rasstandard: standard-american-hairless-terrier-skk24.pdf                                  

Rasen finns i två varianter - naken och pälsad.

En AHT ska vara muskulös och balanserad, utstråla energi, styrka, rörlighet samt viss men inte uttalad elegans. Kroppen ska vara lite längre än hög i förhållandet 10:9 vilket innebär att den inte får uppfattas som kvadratisk men inte heller som att den har en lång rygg. Helhetsintrycket får aldrig vara grovt och kompakt, inte heller tunt, lätt och luftigt.  På utställning ska hundarna visas välmusklade samt i god och stram kondition. Korrekta öron och ögon är viktigt för det rätta uttrycket och ryggen ska vara stark och plan även när hunden rör sig.  

AHT har en bakgrund som råttjägare och gårdsvaktare. De är ofta väldigt uppmärksamma på små ljud och händelser i omgivningen vilket normalt inte beror på rädsla eller nervositet. Ett avvaktande förhållningssätt gentemot främlingar kan förekomma men det får aldrig ta sig uttryck i aggressivitet eller utpräglad skygghet. En AHT med korrekt mentalitet är mentalt stabil och kommer bra överens med andra hundar liksom med mindre djur som kan finnas i hemmet. 

      

AHT är en liten till medelstor hund med 30,5 - 40,5 cm i mankhöjd. Vilken storlek man föredrar är helt och hållet en smaksak men i vårt nordiska klimat har de lite större hundarna en fördel med sin större kroppsvolym då de generellt klarar kyla och dåligt väder bättre än de mindre. Pälsade AHT är naturligtvis mer vädertåliga.  Du som är aktiv och vill vara ute med sin hund i alla väder kan göra klokt i att satsa på en lite större AHT eller en pälsad, medan Du som söker en sällskapshund som ogärna går ut under den kallare årstiden kan satsa på en AHT i den mindre skalan och aktiviteter som kan utföras inomhus. 


Den nakna varianten har en mjuk och känslig hud. Det kan lätt bli små skador i huden vid aktiviteter som vistelse i skog och mark eller lek med andra hundar. En del nakna hundar kan ha stickelhår, vanligen på bakre delen av ryggen samt länden. De brukar dyka upp i samband med könsmognaden och försvinna när hunden blir ett par år. Den som misstycker kan helt enkelt raka bort dessa hårstrån. Pälsvård är ju annars  inte aktuellt men däremot hudvård. De nakna måste skyddas såväl från stark sol som kallt och blött väder! Som solskydd är tunna kläder att föredra framför solskyddsmedel. 

Den pälsade varianten är korthårig utan underull. Den fäller i perioder precis som andra korthåriga raser.

En AHT är en terrier med terrierns envishet men kan bäst beskrivas som en "mjuk terrier" med låg skärpa. Den ska aldrig visa aggressivitet, inte heller vara blyg och osäker. Den kommer som regel bra överens med andra hundar. Den är social och vill vara nära sin familj. Tidig social träning är viktigt. Rätt socialiserad och hanterad med en fast men vänlig hand blir den en utmärkt sällskapshund hos en aktiv ägare. En AHT är generellt ingen vaktande hund men kan som de flesta hundar skälla när främlingar kommer in i bostaden. AHTs med störrre inblandning av Rat terrier kan dock ha en starkare vaktinstinkt. 

En AHT är smart, nyfiken, lättlärd och aktiv. För att må bra behöver den motion och mental stimulans - varje dag. Några koppelpromenader runt kvarterat räcker inte - det är daglig rutin som varken bidrar med motion eller stimulans. Tillgång till en trädgård är bra men framför allt bekvämt - för Dig som ägare. Alla tänkbara hundaktiviteter kan vara aktuella - agility, lydnad, nosework, weightpulling, lure coursing mm. Välj det Du tycker är kul - din AHT kommer att vara överförtjust oavsett vad du väljer att göra tillsammans med den!